Szkolenie kierowane jest do:
- osób odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności w zakresie produkcji, przechowywania, transportu, dystrybucji,
- producentów dodatków do żywności, detergentów i opakowań oraz pozostałych osób mających kontakty z produktami spożywczymi (w tym m.in. w lokalach gastronomicznych, zakładach żywienia zbiorowego itp.),
- osób zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia funkcji auditora wewnętrznego systemu HACCP i zdobyciem wiedzy dotyczącej zasad i metod oceny systemu HACCP.
FORMA SZKOLENIA:
Szkolenie realizowane będzie stacjonarnie.
Planowany termin szkolenia: 28 lutego (piątek), 6 – 7 marca 2025 r. (czwartek – piątek)
Czas trwania: 24 godziny (3 dni)
Koszt uczestnictwa: 1 000 zł
Termin przyjmowania zgłoszeń: 31 grudnia 2024 r.
Sposób zapisu: kartę zgłoszenia należy przesłać w formie elektronicznej na adres e-mail cj@pk.edu.pl
UZYSKIWANE DOKUMENTY
- Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
- Certyfikat auditora wewnętrznego systemu HACCP
ZAKRES MERYTORYCZNY
- Ustawodawstwo UE i Polski w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia
- System HACCP – terminy i definicje
- Wdrażanie, utrzymanie i weryfikacja systemu HACCP
- Zagrożenia w przemyśle spożywczym – identyfikacja zagrożeń, analiza i sposoby wyznaczania punktów kontrolnych (CP, OPRP, CCP)
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000 (PRP)
- Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej – GMP
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej – GHP
- Zapoznanie z normą ISO 19011
- Metodologia auditów
- Planowanie i przygotowanie auditu wewnętrznego
- Przeprowadzanie i dokumentacja auditu
- Doskonalenie auditu w oparciu o cykl PDCA
Sposób zapisu: kartę zgłoszenia należy przesłać na adres
- w formie elektronicznej pocztą e-mail: cj@pk.edu.pl
- w formie papierowej:
Centrum Szkolenia i Organizacji Systemów Jakości
Politechniki Krakowskiej im. Tadeusza Kościuszki
al. Jana Pawła II 37, 31-864 Kraków
(budynek G)